Az energetikai tanusítvány egy olyan igazoló okirat, amely megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát az épületek osztályba sorolásával. A skála a legkedvezőbb „AA++ minimális energiaigényű” kategóriától a leggyengébb „JJ kiemelkedően rossz” kategóriáig terjed. A minősítés Nyugat-Európában már sok éve létezik, célja hogy a vásárló és bérlő személyek megbízható információt kapjanak az ingatlan épületenergetikai színvonaláról, és várható fogyasztásáról. A szabályozás további célja, hogy az ingatlanok energiahatékonysága a piaci árukban is megmutatkozzon, ezáltal ösztönözve a vásárlókat a kisebb fogyasztású épületek előnyben részesítésére.

A törvény néhány ingatlan esetében nem teszi kötelezővé az energetikai tanúsítvány kiállítását, azonban társasházi lakások és családi házak esetében minden esetben kötelező az összeállítása.

Energetikai tanúsítványra a legtöbb esetben az ingatlan eladásakor van szükség, ugyanis a jogszabályok előírják, hogy a tanúsítvány azonosítójának szerepelnie kell az adás-vételi szerződésben. Tehát a szerződéskötéskor legkésőbb rendelkezésre kell állnia a tanúsítványnak.

Energetikai tanúsítvány összeállítására szükség lehet még abban az esetben, ha energetikai korszerűsítésre pályázunk. A pályázatot bonyolító szervezet előírhatja, hogy a korszerűsítés hatékonyságát igazoljuk a jelenlegi energetikai hatékonyság dokumentálásával.

Ezen kívül a törvény előírja a tanúsítvány bemutatását az ingatlan bérbe adásakor is. Ebben az esetben a törvény betartása nem ellenőrizhető, így a legtöbb esetben a tanúsítvány bemutatása elmarad.

Megrendelést követően rövid időn belül felvesszük Önökkel a kapcsolatot, hogy egyeztessük a helyszíni felmérés időpontját. A helyszíni felmérést követően 2 napon belül emailen megküldjük Önnek a tanúsítványt.

Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számított évig érvényes.

A tanúsítvány összeállításához Önnek semmilyen dokumentummal nem kell rendelkeznie. A szükséges műszaki adatokat helyszíni felméréssel és korábbi tapasztalatunk alapján határozzuk meg. Mindenképpen ismernie kell az ingatlan helyrajzi számát.

Energetikai tanúsítvány kiállítása lépésről lépésre

1. ÁRAJÁNLAT

Ajánlatot honlaponkun ajánlatkérés oldalán kérhet a szükséges adatok megadásával. Ajánlatunkat rövid időn belül megküldjük az Ön részére.

2. MEGRENDELÉS

Szükség lesz a A megbízó nevére és címére és a felmérendő ingatlan pontos címére is, beleértve a helyrajzi számot is. Jelentősen megkönnyíti munkánkat, ha rendelkezésre áll a tervdokumentáció, és ha tudja az ingatlan építésének évét.

3. HELYSZÍNI FELMÉRÉS

Az energia tanúsítvány kiadásához elengedhetetlen, hogy a helyszínen felmérjük ingatlanát. Erre természetesen egy előre egyeztetett, kölcsönösen megfelelő időpontban kerülhet sor. Az ingatlan dokumentációjára ekkor lesz szükség.

4. A FELMÉRÉS MENETE

A helyszíni felmérés során sor kerül az ingatlan energetikai felmérésére. Megvizsgáljuk pl. a falakat, a nyílászárókat, a fűtésrendszert és a melegvízellátó-rendszert. Mindez nem vesz igénybe többet 30 percig tart.

5. A TANÚSÍTVÁNY ELKÉSZÍTÉSE

Rövid időn belül elkészítjük, és elektronikus úton fel is töltjük az erre szolgáló hivatalos rendszerbe a tanúsítványt.

6. ÁTADÁS

Az elkészült energia tanúsítványt emailben jutattjuk el az Ön részére.