Mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány?

Egy lakás rezsiköltsége sok összetevőből adódik össze. Kérdés, hogy ezek közül melyeket veszi figyelembe az energetikai tanúsító.

Fűtés

Nyilvánvalóan kiszámításra kerül az ingatlan fűtési energia fogyasztása. A számítás nem fűtésszámlák figyelembe vételével történik, hanem az épület műszaki paramétereinek - falak és nyílászárók hőszigetelő képességeinek - kiszámítását követően meghatározásra kerül a szabvány szerinti hőmérséklet fenntartásához szükséges energia.

Melegvíz 

Hasonlóképpen meghatározza az energetikai tanúsító az ingatlan melegvíz fogyasztásának energie igényét is. Ez azonban csak a felmelegítéshez szükséges energiát tartalmazza. A víz költségeit - praktikusan a vízdíjat - nem.

Légkondiciónáló

Amennyiben az ingatlanban légkondiciónáló került telepítésre annak energiafogyasztását a tanúsítvány értelemszerűen tartalmazza.

Gépi szellőzőrendszer

A gépi szellőztetés fogyasztását - amennyiben az ingatlanban megtalálható - szintén tartalmazza a tanúsítási dokumentum.

Megújuló energiaforrások

Amennyiben az ingatlanban megújulú energiaforrással - napelem, napkollektor, hőszivattyú - is termelnek energiát, úgy azok energiatermelése a tanúsítványban figyelembe vételre kerül és csökkentve a felhasnznált külső energiát javítja az enrgetikai besorolást.

 

2019.11.08.

VisszaAjánlatkérésMegrendelés